Wyposażenie cateringu – czego potrzebujesz? TOP 5

Wyposażenie lokalu gastronomicznego, kawiarni, stołówki czy cateringu zawsze wymaga dokładnego przemyślenia i nakładów finansowych. Warto zastanowić się, które urządzenia i akcesoria będą niezbędne. Tym razem podpowiadamy, bez czego nie obejdzie się firma cateringowa – oto nasz TOP 5.

Jeśli zastanawiasz się, jakie wyposażenie kuchni gastronomicznej będzie odpowiednie do Twojego lokalu, warto najpierw rozplanować poszczególne pomieszczenia i przygotować spis niezbędnych sprzętów oraz akcesoriów. Poniżej jedynie wybrane urządzenia, które okażą się ogromną pomocą i ułatwieniem dla zespołu zaplecza kuchennego.

Pojemniki termoizolacyjne

Wyposażenie kuchni gastronomicznej nie jest łatwym zadaniem, ale dobór urządzeń do firmy cateringowej też wymaga przemyślenia. Jednym z niezbędnych gadżetów będą pojemniki termoizolacyjne – służą one do utrzymywania temperatury żywności i jej wygodnego transportu. Są one wykonane z wytrzymałego spienionego polipropylenu i zostały dopasowane do umieszczania wewnątrz naczyń gastronomicznych GN 1/1.

Podgrzewacze

Pojemniki termoizolacyjne są jednym z najważniejszych elementów, ale równie istotnym są podgrzewacze. Bemary powinny znaleźć się na wyposażeniu kuchni gastronomicznej, a podgrzewacze – firmy cateringowej. Służą do utrzymywania stałej temperatury potraw stałych i płynnych, np. podczas bankietu, przyjęcia itd., pozwalając im zachować temperaturę, świeżość i smak.

Ekspozytory

Jak wyposażenie cateringu ważne są też ekspozytory, bo pozwalają na efektowne prezentowanie potraw lub przekąsek. Wybór rodzajów jest bardzo duży – są to m.in. stojaki na frytki, obrotowe na musli, sosy itd., ekspozytory na kanapki, witrynki bufetowe, stojaki bufetowe, dozowniki itp.

Termosy gastronomiczne

Do zachowania temperatury i transportu płynów służą zaś termosy gastronomiczne. Można wyróżnić modele z pompką, z klapką itd., idealne np. herbatę czy kawę. Warto wybrać solidne i trwałe modele ze stali nierdzewnej, z których będzie można długo korzystać.

Kociołki

Z kolei do przechowywania zup czy sosów służą praktyczne kociołki – do wyboru są modele o różnej pojemności. Zapewniają optymalną temperaturę potraw i są jednym z podstawowych elementów wyposażenia kuchni gastronomicznej czy cateringowej. Wśród licznych propozycji można znaleźć eleganckie kociołki, które będą ładnie prezentować się na przyjęciu czy ważnej uroczystości.

Poprzedni artykułCarrefour partnerem kongresu na temat walki z otyłością dzieci i młodzieży
Następny artykułWsparcie informatyczne organizacji charytatywnych dzięki Microsoft Charity

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj