Wyposażenie cateringu – czego potrzebujesz? TOP 5

Wyposażenie lokalu gastronomicznego, kawiarni, stołówki czy cateringu zawsze wymaga dokładnego przemyślenia i nakładów finansowych. Warto zastanowić się, które urządzenia i akcesoria będą niezbędne. Tym razem podpowiadamy, bez czego nie obejdzie się firma cateringowa – oto nasz TOP 5.

Jeśli zastanawiasz się, jakie wyposażenie kuchni gastronomicznej będzie odpowiednie do Twojego lokalu, warto najpierw rozplanować poszczególne pomieszczenia i przygotować spis niezbędnych sprzętów oraz akcesoriów. Poniżej jedynie wybrane urządzenia, które okażą się ogromną pomocą i ułatwieniem dla zespołu zaplecza kuchennego.

Pojemniki termoizolacyjne

Wyposażenie kuchni gastronomicznej nie jest łatwym zadaniem, ale dobór urządzeń do firmy cateringowej też wymaga przemyślenia. Jednym z niezbędnych gadżetów będą pojemniki termoizolacyjne – służą one do utrzymywania temperatury żywności i jej wygodnego transportu. Są one wykonane z wytrzymałego spienionego polipropylenu i zostały dopasowane do umieszczania wewnątrz naczyń gastronomicznych GN 1/1.

Podgrzewacze

Pojemniki termoizolacyjne są jednym z najważniejszych elementów, ale równie istotnym są podgrzewacze. Bemary powinny znaleźć się na wyposażeniu kuchni gastronomicznej, a podgrzewacze – firmy cateringowej. Służą do utrzymywania stałej temperatury potraw stałych i płynnych, np. podczas bankietu, przyjęcia itd., pozwalając im zachować temperaturę, świeżość i smak.

Ekspozytory

Jak wyposażenie cateringu ważne są też ekspozytory, bo pozwalają na efektowne prezentowanie potraw lub przekąsek. Wybór rodzajów jest bardzo duży – są to m.in. stojaki na frytki, obrotowe na musli, sosy itd., ekspozytory na kanapki, witrynki bufetowe, stojaki bufetowe, dozowniki itp.

Termosy gastronomiczne

Do zachowania temperatury i transportu płynów służą zaś termosy gastronomiczne. Można wyróżnić modele z pompką, z klapką itd., idealne np. herbatę czy kawę. Warto wybrać solidne i trwałe modele ze stali nierdzewnej, z których będzie można długo korzystać.

Kociołki

Z kolei do przechowywania zup czy sosów służą praktyczne kociołki – do wyboru są modele o różnej pojemności. Zapewniają optymalną temperaturę potraw i są jednym z podstawowych elementów wyposażenia kuchni gastronomicznej czy cateringowej. Wśród licznych propozycji można znaleźć eleganckie kociołki, które będą ładnie prezentować się na przyjęciu czy ważnej uroczystości.

Wyposażenie cateringu – czego potrzebujesz? TOP 5
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here