Pszenica zbożem popularnym wśród polskich rolników

Pszenica jest jednym z najchętniej uprawianych zbóż w Polsce. Wiele odmian tego zboża oraz to, że ciągle pojawiają się wśród nich nowości, powoduje, że zainteresowanie pszenicą nie słabnie. Co ciekawe do łask powracają obecnie stare, dawno już zapomniane odmiany, które niegdyś były popularne w naszym kraju.

Pszenica jest obecnie dominującym zbożem spożywczym w handlu światowym, ze średnią produkcją na poziomie 650-685 mln ton i spożyciem rocznym na poziomie 654-600 mln ton. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego za rok 2018 wynika, że pszenica jest w Polsce tym zbożem, które daje najlepsze plony. W tym kontekście przestaje dziwić coraz większe zainteresowanie starymi odmianami pszenicy. Rolnicy chcą spróbować czegoś odmiennego i nie boją się podjąć ryzyka.

Trudne początki tradycyjnych odmian pszenicy

Stare odmiany pszenicy związane są z początkami polskiego rolnictwa. Orkisz, płaskurka i samopsza z trudem jednak odnajdują obecnie drogę na stoły Polaków. Jednak nie oznacza to, że ich popularność nie rośnie, wręcz przeciwnie gatunki te zyskują zwolenników. Konsumenci coraz lepiej zdają sobie sprawę z ich drogocennych właściwości z kolei rolnicy w czasach, gdy ceny pszenicy w skupach spadają, coraz chętniej zwracają się gu tym ciekawym odmianom.

Charakterystyka starych odmian pszenicy

Samopsza – najczystsza i prawdopodobnie najstarsza odmiana pszenicy. Ma o połowę mniejsze ziarna niż pszenica zwyczajna. Jest doskonałym źródłem białka, błonnika, żelaza i tiaminy. Ponadto zawiera spore ilości kwasów fenolowych, dzięki którym wzrasta potencjał antyoksydacyjny diety. Pszenicę te najczęściej uprawia się obecnie we Włoszech, Francji, Turcji i Indiach;
płaskurka – była uprawiana już w Starożytnym Rzymie i Egipcie. Wyglądem przypomina brązowy ryż, ma słodkawy posmak i przyjemny zapach. Jest doskonałym źródłem magnezu i cynku oraz witamin z grupy B. Wpływa też pozytywnie na układ odpornościowy. Niestety w Polsce jest mało popularna;
orkisz – najpopularniejsza prastara odmiana pszenicy w Polsce. Bez problemu można w sklepach kupić chleb, ciastka czy mąkę orkiszową. Orkisz podobnie jak pszenica durum nadaje się do produkcji makaronów. Orkisz dostarcza głównie miedzi, cynku i magnezu.

Orkisz królem dawnych odmian

W Polsce uprawia się obecnie ok. 1500 ha ekologicznego orkiszu. Zdecydowanie wyprzedza on swoją popularnością płaskurkę i samopszę. Jak szacują uprawiający go rolnicy wśród krajowych konsumentów moda na stare odmiany, a szczególnie na orkisz, rozpoczęła się dziesięć lat temu. Ciągle pojawiają się nowe produkty: makarony, pieczywo, ciastka, a nawet piwo. Niegdyś produkty z orkiszu dostępne jedynie w sklepach z żywnością ekologiczną, dziś coraz częściej goszczą na półkach zarówno osiedlowych sklepików, jak i hipermarketów. Płaskurka i samopsza na taką popularność muszą jeszcze zapracować. Obecnie w Polsce mąkę z tych odmian wytwarza jedynie kilku producentów, a produktów przetworzonych jest na półkach sklepowych naprawdę niewiele. Co ciekawe obie te pszenice są coraz popularniejsze u naszych niemieckich sąsiadów.

Łyżka dziegciu w beczce miodu

Mimo wielu plusów mody na dawne odmiany pszenicy należy sobie jasno powiedzieć, że stare zboża dają mniejsze plony. Trudniejszy jest ich zbiór i wyplewianie. Po zbiorze kombajnem w zbiorniku znajduje się nie ziarno, ale połamane kłosy, które odplewiane są dopiero później, co powoduje dodatkowe koszty. Jednak w sytuacji, gdy nawyki żywieniowe konsumentów mocno się zmieniają, a tzw. zdrowa żywność mocno zyskuje na popularności, warto wziąć pod uwagę uprawę dawnych odmian pszenicy.

Pszenica zbożem popularnym wśród polskich rolników
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here